top of page

איך לנהל שיח יעיל ומוצלח עם המחלקה המשפטית

עודכן: 8 במרץ

״חוקים הם כמו נקניקיות״, אמר פעם אוטו פון ביסמרק, ״אף אחד לא רוצה לראות איך מכינים אותם״.

האמירה הזאת יפה גם לדיסקליימרים שעוברים מייקאובר משפה משפטית לשפה פשוטה וברורה באמצעות משא ומתן עיקש. ובכל זאת, חשבנו לשתף אתכם בכמה טיפים לניהול שיח אפקטיבי עם המחלקה המשפטית.


שנתחיל?


1. קחו עורך דין ושמרו על זכות השתיקה

סתם. להפך, העדיפו תקשורת ישירה ואישית. נגיע לזה בהמשך (הווה אומר, להלן).


2. זכרו: זה לא מי נגד מי, אלא מי בעד מי

לפעמים נדמה שהתנאים, הסייגים והניסוחים שהמשפטנים מבקשים לשלב בטקסט המושלם שכתבנו, מייצגים את כל מה שרע בעולם הזה. ועדיין, חשוב להבין שהם לא נגדנו. בחלוקה גסה מאוד (מאוד), הם בעד הארגון, ואנחנו בעד המשתמשים.


המשפטנים הם שומרי סף המגינים על הארגון מפני סיכונים משפטיים, שהתממשותם עלולה לפגוע אנושות ביכולתו להמשיך לפעול (ולא פחות חשוב, ביכולתו להמשיך לשלם לנו). המחלוקות בינינו לבינם נעוצות בשאיפה שלנו לכתוב בשפה קלה להבנה למשתמשים, שלרוב לא מתיישבת עם השפה המשפטית, המאופיינת במשלב גבוה, מבנה מסורבל וכמובן – ארמית מדוברת.


אז נכון, החיים הובילו אותנו לנהל עם המחלקה המשפטית משא ומתן מתמיד, לפעמים גם מתיש ומתסכל. אבל בין שקלא לטריא, כדאי להזכיר לעצמנו שבסך הכול מדובר באנשים שממש כמונו, אוהבים את המילה הכתובה ושואפים לרתום אותה להשגת מטרה נאצלת, ושביקום מקביל, היינו שמחים לשבת איתם ולבלות יחד שעות במשחקי מילים.


3. הכול מתחיל ונגמר בסיכון המשפטי

במקום להיכנס למעגל של חילופי נוסחים עם המשפטנים, בקשו מהם דבר אחד: שיסבירו לכם מהו הסיכון המשפטי. נסו לשאול אותם:


איזה סיכון משפטי הנוסח הנוכחי לא מכסה? מה צריך להבהיר?


אחרי שהסיכון או החשש המשפטי יהיו ברורים לכם, תוכלו לכתוב נוסח חדש ופשוט, שמתמודד כראוי עם החשיפה המשפטית, אבל נשאר ברור לציבור.


4. רק כשעולה עשן לבן - אפשר לנסח

ברגע שהשפה המשפטית נכנסת לתמונה בלי להגדיר צורך שכולם מבינים ומסכימים עליו, היא משתלטת וקשה מאוד לשחרר אותה. אבל כשאנחנו מנהלים את הדיאלוג על הסיכון המשפטי מחוץ לנוסח, מגיעים להבנות, ורק אז מנסחים בהתאם, הכול פשוט יותר - גם לנו ככותבים וגם לקוראים שלנו.


5. חתרו למגע

קיבלתם ריג׳קט מהמשפטית על טקסט שכתבתם או ערכתם? לפני שאתם משחיזים את המקלדת וניגשים לכתוב טענות שכנגד, נסו לדבר באופן אישי עם המשפטנים. יודגש, שבסוף כל משפט שמתחיל ב״יודגש״, יושב עורך דין, שלרוב ישמח להסביר לכם באדיבות על הסוגיות המשפטיות הרלוונטיות. שלוש דקות של חילופי דברים בעל פה יחסכו לכם שלושה ימים של חילופי טיוטות. מחפשים שורת פתיחה טובה לשיחה? ובכן: "איזה סיכון משפטי הנוסח הנוכחי לא מכסה? מה צריך להבהיר?"


אז בפעם הבאה שאתם עובדים על טקסט שעוסק בתחומים משפטיים, נסו לנהל את הדיון על הסיכון המשפטי מחוץ לטקסט, לברר אותו בתקשורת ישירה, ורק אחר כך לחזור ולערוך את הטקסט.


ט.ל.ח


נ”ב יש לנו סדנה מעולה למחלקות משפטיות, שתעזור לכל הצדדים לנהל דיאלוג מתוך הכרה במטרות המשותפות ובגבולות הגזרה. אם זה מעניין אתכם, כתבו לנו: kinneret@drafttt.co.il

bottom of page